НЕЗАБРАВИМОТО ТВОРЧЕСТВО НА ЗМЕЙ ГОРЯНИН

Истинското му име е Светозар/Светлозар/ Акендиев Димитров. Неговият родов корен дълбоко е враснал в земята на Българския Северозапад, макар че този свят мъж се ражда в Русе на 11 януари 1905 година. Най-известният му псевдоним е Змей ГорянинЗа тези, които не знаят, той е автор на повече от 50 книги - повести и разкази - значителна част за деца и юноши, стихосбирки, епиграми. През 1944–1945г. Змей Горянин е обвинен от Народния съд във "великобългарски шовинизъм", поради интереса си към българската история, който расте покрай издирването на материали за художествените му творби. Осъден на една година затвор, но и на пълно заличаване от литературния живот, творбите му са иззети от обществените библиотеки. Когато на 13 декември 1945 г. излиза от затвора, неговите „идейни наставници” Георги Караславов, Христо Радевски и Младен Исаев няколко пъти му предлагат да се разкае публично, за да бъде реабилитиран. Той отказва. Никога не пада духом, нито се озлобява, а приема всичко със смирение, не отвръщайки никога на насилието по какъвто и да било начин. Авторът намира утешение в малката обител "Седемте престола", сгушена в Стара планина, близо до Елисейна, където в продължение на 7 години до смъртта си е доброволен заточеник. Умира на 25 август 1958 година (при неизяснени обстоятелства – Ю.Й.). Повече информация Сред буйната зеленина на манастирските покои се гуши малко паметниче с надпис. В манастира Змей Горянин създава своето голямо поетично творчество, една малка част от него успява да публикува в „Църковен вестник“ и „Духовна култура“. „Знам, че съм писател и поет по Божие вдъхновение и по призвание. Знам добре това. Но какъв е творческият ми ръст, това само времето ще отмери.“, пише в дневника си Светозар Димитров в последната година от живота си. Събрах неговите книги, разкази и стихове с желанието всеки да се докосне до незабравимото творчеството на този забравен писател. Приятно четене Ви желая!

ИМАШЕ ЕДНО ВРЕМЕ ЕДИН ЦАР- Змей Горянин

Чувството на българина за държава се изразява със символа на държавната власт, народното единение и Божията благословия за преуспяване, овеществен в личността на Ц А Р Я. Държавата, и то българската държава е немислима и несъществуваща без цар. Защото за българина Той е изразителят на цялостната народна воля за независимост и свобода, носител на всички народностни добродетели, посредник между Божието промишление и народната съдба и пръв служител пред жертвения олтар на българщината. Доколко това твърдение е вярно и непоколебимо личи от два факта. Единствената страна от как свят светува, която нито ден не е била република е България. /преди 9-ти септември 1944 г./
ЗАЩОТО ЗА БЪЛГАРИНА ЦАРЯТ Е СИМВОЛ, СВЕЩЕН И БОГОИЗБРАН, И ВСЯКА РЪКА ДРЪЗНАЛА ДА ПОСЕГНЕ НА НЕГОВОТО ВЕЛИЧИЕ, ЩЕ БЪДЕ ПРЕСЕЧЕНА КАТО СУХА ТРЪСТИКА!
Още един факт потвърждава мисълта, че Царят е гордост и духовен водач на българите през дни на успехи и благоденствие и единствена надежда и опора в неволите. Когато България гасне под гнета на робството, едничката изразителка на духовния мироглед на поробенитете българи става народната приказка. Три-четвърти от народните приказки започват с думите:"ИМАШЕ ЕДНО ВРЕМЕ ЕДИН ЦАР..."
Колкото на пръв поглед тези думи да не значат нищо, толкова когато бъдат разтълкувани те показват отношението на българина към неговата държава-сиреч към Този, в когото той е заключвал всичките си схващания за държавничество. "Имаше едно време един цар" ще рече: имаше едно време едно упование, едно могъщество, една сила. Тогава беше добре, защото бяхме свободни, защото имахме баща-закрилник, защото бяхме горди и независими. Тогава враг не газеше земята ни и не бяхме роби. Първите наченки на нашето възраждане трябва да търсим в приказките на старци и старици... чудните тия приказки за някогашните царе. Та нали и самата Паисиева история е една хубава приказка, най-хубавата, която е създал българският народен гений!
Двата фактора на българското политическо умозрение, които всъщност са един и същ фактор, защото взаимно се покриват. Държавата и царя са основа на всички народни проявления на българина.
ВЕЧНА ПАМЕТ НА Н.В. ЦАР БОРИС III ОБЕДИНИТЕЛ!

ДАРЕТЕ И ПОДКРЕПЕТЕ

Описание Сума
Дарение BGN

Дарете в евро